Alle activiteiten

Alle activiteiten

Evenement details:

 • do
  17
  dec
  2015

  [VOL] Exoplaneten

  20:00Oude Sterrewacht Leiden

  Exoplaneten (let op: maximum aantal deelnemers bereikt; aanmelden niet meer mogelijk)

  De spreker: Ignas Snellen is hoogleraar Sterrenkunde in Leiden en bestudeert planeten buiten het zonnestelsel met name door planeetovergangen.
  Met zijn groep ontwikkelt hij waarneem- en reductietechnieken die gebruikt kunnen worden op deels nog te ontwikkelen supertelescopen. Zijn groep heeft al een aantal belangrijke ontdekkingen gedaan.
  Het onderwerp
  Dee vraag of er andere werelden zijn die op de aarde lijken en of op zulke planeten leven voor komt, kon eeuwenlang niet echt beantwoord worden. Het was een speculatief onderwerp waar Science Fiction schrijvers dankbaar gebruik van maakten. Inmiddels is het een van de meest fascinerende vragen waar nu serieus antwoord op wordt gezocht.
  Nog geen vijftien jaar geleden waren de acht planeten in ons eigen zonnestelsel de enige die we kenden. Sinds de ontdekking van planeten rondom andere sterren rollen we van de ene verrassing naar de andere.
  In deze lezing wordt een overzicht gegeven van de stand van zaken.
  We komen steeds dichter bij de ontdekking van een tweeling Aarde en de grote vraag zal zijn of er mogelijk leven op zo’n planeet kan voorkomen. Om dit laatste vraagstuk op te lossen staan we voor nog grote technische uitdagingen.

Geef een reactie