Lichtlab – Spectroscopie

Lichtlab – Spectroscopie

Iedereen heeft weleens een regenboog gezien. Het witte licht van de zon wordt door kleine waterdruppeltjes hier op aarde in verschillende kleuren opgesplitst.
In de nacht zien wij het licht van verre sterren. Wij kunnen onderzoeken welke kleuren in dit licht zitten. Dit noem je spectroscopie. Een spectrum van een ster is net als een streepjescode. Het geeft ons heel veel informatie: Uit welk materiaal bestaat de ster? Wat is zijn temperatuur? Hoe snel beweegt een ster?

In het LichtLab hebben wij een opstelling met drie lampen die achter een sleuf zitten (van boven naar beneden): een ouderwetse gloeilamp, een energiespaarlamp en een natriumlamp. Je kijkt door een tralie naar deze lichtbronnen. (Zo een tralie noem je ook diffractierooster. Deze kun je voor een paar Euro’s op Internet bestellen. Het beste werken tralies met 500 lijnen per millimeter).

De spectra zie je op de foto. Wat valt op? De gloeilamp heeft net zoals een regenboog een continu spectrum. Bij de energiespaarlamp zie je smalle lijntjes. Deze streepjes zijn de “vingerafdruk” van de chemische elementen in deze lamp. En de natriumlamp laat met name een sterke gele lijn zien. Bezoek ons in het LichtLab om dit kleurenspektakel te bewonderen!

Boven naar beneden: gloeilamp, spaarlamp en natriumlamp
Reacties zijn gesloten.