Meridiaankijker is weer te zien

Meridiaankijker is weer te zien

Het hoofdinstrument van de Oude Sterrewacht bij de opening in 1861 was de meridiaankijker. De kijker werd gebruikt voor astrometrie en tijdmeting. De exacte plaats van sterren aan de hemel was in die tijd nog niet goed bekend.  De kijker werd gebruikt voor het vaststellen van de exacte lokatie van sterren. Hij stond in de zaal waar nu bezoekers ontvangen worden met koffie.  Na bijna een eeuw ging  de kijker naar het Rijks Museum Boerhaave in Leiden. Na een paar jaar tentoongesteld te zijn, verdween het instrument in het depot en was niet meer voor het publiek te zien. Het Rijks Museum Boerhaave is inmiddels geheel verbouwd en vernieuwd. En vanaf de heropening op 15 december a.s. is deze historische kijker weer voor iedereen te bekijken, als onderdeel van de vaste expositie van het museum.

Reacties zijn gesloten.