Betelgeuze: het betere vuurwerk

Betelgeuze: het betere vuurwerk

Binnenkort is het weer zover. We vieren oudejaarsavond. Misschien ligt u met oordopjes in uw bed terwijl uw hond door kalmeringsmiddelen versuft onder de tafel ligt. Of misschien staat u straks genietend op straat met een glaasje champagne in de hand naar het vuurwerk te kijken. Maar of u het leuk vindt of niet, er zal weer een hoop vuurwerk de lucht ingaan. Vele miljoenen euro’s geven we uit om met een grote knal het nieuwe jaar in te gaan.

Als de kruitdampen straks wat zijn opgetrokken, kijkt u dan eens naar het sterrebeeld Orion. Daar in de schouder van de strijder Orion bevindt zich een heldere ster, Betelgeuze genaamd. Betelgeuze is een rode superreus. Een enorme ster, honderden keren groter dan onze zon. Sterren met meer massa dan de zon verbruiken hun brandstof veel sneller. Betelgeuze schijnt 14.000 keer feller dan de zon want hij verbrandt zijn brandstof 14.000 keer sneller dan de zon. Als alle brandstof verbruikt is, explodeert Betelgeuze. Dat kan elk moment gebeuren. Nu is elk moment een relatief begrip in de astronomie. Het kan vandaag zijn of morgen of over een miljoen jaar. Maar als Betelgeuze ontploft , dan is ons vuurwerk daarbij vergeleken helemaal niets. Grote sterren als Betelgeuze zorgen voor het betere vuurwerk. Ze storten ineen, waarna de buitenste lagen met een enorme explosie de ruimte in worden geblazen. We noemen dit een supernova. Hierbij komt zoveel energie vrij dat een supernova feller kan schijnen dan een volledig melkwegstelsel met miljarden sterren. Alles wat er hierna overblijft is een zwart gat.

Kijkt u dus vanavond even omhoog. Naar Betelgeuze…misschien ziet u daar het grote vuurwerk..

Ik wens u een fijne jaarwisseling en een gelukkig 2018!

Reacties zijn gesloten.