Mercurius overgang groot succes

Mercurius overgang groot succes

Leden van de WLS maken opnames van de mercurius overgang op het dak van de Leidse Sterrewacht

De mercurius overgang die vandaag plaatsvond, was een groot succes. Het weer werkte goed mee en vrijwel de hele dag was mercurius goed te zien als een klein stipje voor de zon. In het bezoekerscentrum volgden vele mensen de overgang via een grote projectie van de zon. Als extra toegift was er ook een duidelijke zonnevlek zichtbaar. Ook buiten stonden diverse telescopen opgesteld, waar het publiek veel belangstelling voor had.

Op het dak hadden diverse leden van de WLS hun telescopen en camera’s opgesteld om opnames te maken van dit bijzondere verschijnsel. Hier waren enige weken aan voorbereiding aan vooraf gegaan, dus iedereen was in zijn nopjes met het geweldige weer. Hoewel het ook wel erg warm was om de hele dag in de zon te staan op het zwarte dak, was het zeker de moeite waard. Een aantal van de gemaakte opnames ziet u hieronder.

Mercurius filmpje met de 388APO van Sander v.d. Wal, gepiggibackt opde fotograaf. Versnelling 360X

mercurius overgang 9 mei 2016met volledige zon

mercurius overgang 9 mei 2016
mercurius overgang 2016 door S. v.d. Wal en M. v.d. Plas (Lunt telescoop)

 

 

mercurius overgang 9 mei 2016 foto gemaakt met C8 telescoop
foto:  M.v.d. Plas en S. v.d. Wal (C8 telescoop)

 

mercurius overgang 9 mei 2016
mercurius met zonnevlek  gemaakt door: J. v. Kuilenburg (C14 telescoop)
zon in H-alpha met de Lunt telescoop 9 mei 2016
zon in H-alpha met de Lunt telescoop 9 mei 2016 door Johan v. Kuilenburg

 

 

 

Reacties zijn gesloten.