Sterrenkunde voor doe-het-zelvers

Sterrenkunde voor doe-het-zelvers

De verkenning van het heelal is de afgelopen eeuw steeds geavanceerder geworden. Grote telescopen staan verspreid opgesteld op aarde om informatie over het heelal te verzamelen. Satellieten in de ruimte tonen nieuwe interessante beelden die leiden tot nieuwe inzichten in de sterrenkunde. Kon voorheen een  enkele wetenschapper  met een telescoop in de achtertuin nog allerlei wetenswaardige ontdekkingen doen,  vandaag de dag zijn het  internationale teams van wetenschappers die een veelheid aan data uit het heelal proberen te duiden.

Kunnen amateurs nog een bijdrage leveren aan de sterrenkunde? Je zou denken dat dat onmogelijk is i n deze tijd. Maar niets is minder waar. Juist omdat er tegenwoordig zoveel gegevens beschikbaar zijn, kunnen amateurs meehelpen en meedenken. Om al die verschillende data over het heelal te verwerken, wordt er regelmatig vanuit de wetenschap een beroep gedaan op het grote publiek. Zo kan iedereen die dit wil, (reken)ruimte op zijn computer beschikbaar stellen om te speuren naar sporen van buitenaards leven in het kader van het SETI project.

Bij GalaxyZoo kunt u meehelpen met het classificeren van sterrenstelsels. Het is zelfs zeer goed mogelijk dat u de eerste bent op aarde die zo’n sterrenstelsel te zien krijgt. Wilt u liever meehelpen met het vinden van exoplaneten, dan kunt u terecht bij planet hunters, waar een verandering in de helderheid van sterren zou kunnen wijzen op de aanwezigheid van planeten. De data van planet hunters zijn afkomstig van de Kepler ruimtetelescoop van de NASA, terwijl  de data van Galaxy Zoo onder andere geleverd worden door de Sloan Digital Sky Survey (SDSS) .  U helpt dus mee met het analyseren van nieuwe wetenschappelijke data , gewoon vanuit uw luie stoel achter uw eigen computer . Kortom, ook als u alleen maar over een simpele laptop beschikt, valt er genoeg te doen.

Als u daarnaast over een telescoop en een stopwatch beschikt, kunt u ook nog overwegen om de vorm van planetoïden in kaart te brengen. Als een planetoïde langs de aarde scheert, dan is het mogelijk dat hij heel even een hemellichaam, zoals ster, afdekt. De vorm van de planetoïde kan dan worden bepaald door de tijd van de afdekking te meten en te vergelijken met andere tijdmetingen op andere plekken. Daar is wel een beetje geluk bij nodig. Het weer moet ook mee zitten want als het bewolkt is valt er niets te meten.

Meer informatie vindt u op:

www.galaxyzoo.org

www.planethunters.org

www.seti.nl

http://www.dmpa.nl zie sterbedekkingen

 

Reacties zijn gesloten.