Het Abastumani Observatorium in beeld

Het Abastumani Observatorium in beeld

Liefhebbers voor telescopen hadden tijdens de 9e aflevering van ‘Wie is de mol?’ een genot om naar te kijken. Een deel van deze aflevering speelde zich af in het Abastumani Observatorium in Georgië, waar drie verschillende telescopen in beeld werden gebracht.

Het Abastumani Observatorium, vroeger ook wel het Georgisch Nationaal Astrofysisch Observatorium (GENAO) genoemd, werd in 1932 opgericht door Eugene Kharadze. Het observatorium was vroeger in het bezit van zeven telescopen, maar tegenwoordig staat er 1 telescoop in het Museum of GENAO, namelijk de 33 cm Reflector Telescoop. De zes andere telescopen die wel nog te zien zijn in het observatorium zijn:

  1. De Zeiss Refractor uit 1937
  2. De Zeiss Schmidt Camera uit 1940
  3. De Maksutov Meniscus uit 1955
  4. De Cassegrain Reflector uit 1968
  5. De Zeiss Double Astrograph uit 1978
  6. De Ritchey-Chétien Reflector uit 1977

Van deze telescopen waren de Zeiss Refractor en de Maksutov Meniscus te zien in het programma ‘Wie is de mol?”. Van de derde telescoop die in beeld werd gebracht, is het helaas niet bekend om welke telescoop het gaat.

De Zeiss Refractor telescoop heeft een diameter van 40 cm en lijkt hierdoor enigzins op de Fotograaf, die een diameter van 34 cm heeft. Echter zit er wel verschil tussen deze telescopen. Zo heeft de Fotograaf een dubbele refractor in een vierkante buis, terwijl de Zeiss een enkele refractor in een ronde buis heef en is de Fotograaf 40 jaar ouder dan de Zeiss telescoop.

De Maksutov Meniscus is een catadioptrische telescoop met een diameter van 70 cm. Een catadioptrische telescoop maakt gebruik van een spiegel en een correctielens waardoor beeldfouten van de spiegel worden opgeheven. In de Leidse Sterrenwacht staan geen catadioptrische telescopen, maar voornamelijk refractor telescopen en een spiegel telescoop.

Al met al zijn de telescopen van de Leidse sterrenwacht ongeveer 50 tot 60 jaar ouder dan de telescopen uit Georgië. Maar ondanks dat de telescopen uit Leiden ouder zijn, zijn deze telescopen beter onderhouden dan de telescopen uit Georgië. Het Abastumani observatorium heeft tegenwoordig nog maar twee goed werkende telescopen, namelijk de hierboven 2 genoemde telescopen. Om de andere telescopen in het observatorium weer naar behoren te laten functioneren, zouden er honderd duizend tot miljoenen dollars geïnvesteerd moeten worden. Wat helaas niet beschikbaar is in het observatorium. Maar ondanks dat er niet veel materiaal om handen is, proberen de wetenschappers in Georgië er wat van te maken en te genieten van het observeren van de sterren aan de hemel.

Mocht je ‘Wie is de mol?’ aflevering 9 gemist hebben of geïnteresseerd zijn in de telescopen die daar in beeld gebracht worden, dan kun je de aflevering via deze link terug kijken. https://wieisdemol.avrotros.nl/afleveringen/player/video/maneschijn/

De 40 cm Zeiss Refractor telescoop
De 70 cm Maksutov Meniscus telescoop
Derde telescoop zichtbaar in het programma ‘Wie is de mol?’

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.