Verslag avondje sterrewacht voor de jeugd van 1 december

Verslag avondje sterrewacht voor de jeugd van 1 december

Een leuke en leerzame avond hadden de 60 deelnemers, die zich hadden aangemeld voor het avondje sterrewacht voor de jeugd op 1 december. Ze kregen een boeiende lezing over ons zonnestelsel en konden zelf de maan, de pleiaden en de dubbelster albireo bewonderen door de telescopen van de Leidse Sterrewacht. Een van onze rondleiders maakte het volgende verslag:

Verslag WLS Avond voor de Jeugd vrijdag 1 december 2017 

ontvangst

Op vrijdag 1 december worden vanaf half zeven ’s avonds de eerste bezoekers verwelkomd voor de jeugdavond van de Werkgroep Leidse Sterrewacht. Deze avond wordt georganiseerd in het kader van het Avondje Sterrewacht om kinderen (en hun begeleiders) kennis te laten maken met de sterrenkunde.

lezing

Is sterrenkunde een moeilijke wetenschap? Nee hoor, niet als Paul Perdijk met het publiek een reisje maakt door ons zonnestelsel aan de hand van prachtige foto’s van planeten en hun manen. Welke planeet staat het dichtst bij de zon? Welke planeet is de grootste? Op welke planeet woeden de grootste stormen? En hoe heet de planeet met de ringen ook al weer? Wat zijn die ringen eigenlijk?

pauze en rondleiding

Na de lezing is er een korte pauze en krijgt het publiek gelegenheid om koffie, thee of limonade te drinken in de Meridiaanzaal. Ondertussen zijn enkele vrijwilligers van de WLS druk bezig om de telescopen op de hemel te richten. Het is nog even spannend of het vanavond helder blijft. Het blijft helder! Na de pauze gaan vier groepen elk met een eigen gids op pad voor een rondleiding door de sterrenwacht.

We bezoeken drie historische telescopen. De oudste kijker van de sterrenwacht staat gericht op de maan. We zien kraters en bergen, maar ook vlakke gebieden. De gids vraagt ons om goed te kijken: Kun je zien dat sommige kraters een klein bergje in het midden hebben? In een andere koepel staat een kijker gericht op iets dat op een klein wolkje lijkt aan hemel. Door de telescoop zien we dat het wolkje in werkelijkheid uit heel veel sterren bestaat. Waarom staan deze sterren op een kluitje bij elkaar? Gelukkig is er alle gelegenheid om vragen te stellen.

Het is bijna half tien en we gaan naar de laatste telescoop. Deze staat in een apart torentje, los van het hoofdgebouw. We klimmen de trap op naar de kijker. De kijker staat gericht op een ster, maar door de telescoop zien we dat het in werkelijkheid twee sterren zijn. Sommige kinderen zien een gele en een blauwe ster en andere kinderen ervaren de kleuren weer een beetje anders. Hoe komen sterren aan hun kleur? De gids legt het allemaal geduldig uit.

En dan weer naar huis en morgen hopelijk lekker uitslapen

We zijn bijna aan het einde van het Avondje voor de Jeugd. Tijd om afscheid te nemen. Sommige bezoekers kunnen morgen uitslapen en weer anderen staan morgenochtend vroeg op het sportveld. Vanavond gaat niemand vroeg naar bed, maar het is zeer de moeite waard geweest. De kinderen en hun begeleiders en de vrijwilligers van de Leidse Sterrewacht kunnen terugkijken op een leuke en leerzame avond.

 

 

Reacties zijn gesloten.