Komeet Catalina

Komeet Catalina

Voor de website “actueel nieuws”. J. Van Kuijlenburg

Komeet C/2013 US10 Catalina passeerde de zon in november 2015, en kwam half januari het dichtst bij de aarde, maar nu beweegt hij zich verder van ons af. De komeet is net niet met het blote oog te zien (m=6,5), maar een makkelijk object voor een prisma kijker. Hij verplaatst zich nu van de Grote Beer (de “steelpan”) richting Poolster. Na een lange periode met voortdurend bewolking kon hij vanaf de Oude Sterrewacht gefotografeerd worden op het moment van dichtste nadering. De kijker volgde de komeet op zijn weg aan de hemel, zodat die scherp afgebeeld is, maar de sterren zijn daardoor streepjes.
Mvg, Johan.
Ref.: http://hemel.waarnemen.com/
Komeet C/2013 US10 (Catalina) in 2015

De komeet C/2013 US10 (Catalina) bereikte het perihelium op 15 november 2015. De komeet bevond zich tijdens het perihelium op een afstand van 0,82 AE van de Zon en op 1,75 AE van de Aarde. De helderheid van het object bedroeg op dat moment magnitude +5,8. Bedenk hierbij dat het lastig is de helderheid van een komeet exact te voorspellen, zeker wanneer het object voor het eerst het centrale deel van het zonnestelsel bezoekt. Daarnaast is een komeet vaak onzichtbaar rond het moment van grootste helderheid, doordat deze zich dan te dicht bij de Zon aan de hemel bevindt.

Reacties zijn gesloten.