Het eerste kwartier, ideaal moment om de maan te bekijken

Het eerste kwartier, ideaal moment om de maan te bekijken

De volle maan spreekt tot de verbeelding: weerwolven breken los en huilen naar de maan, heksen pakken hun bezem en vliegen rond. De volle maan zou speciale krachten losmaken op aarde. In vroeger tijden werd de volle maan als orientatiepunt gebruikt om te bepalen wanneer het moment voor feesten en ceremonies was aangebroken.Kortom, de volle maan is speciaal.

Voor het waarnemen met een telescoop of verrekijker is de volle maan echter vaak hinderlijk. Het heldere licht maakt zwakke sterren minder goed zichtbaar en de maan zelf is ook niet mooi verlicht. Om de maan te bekijken door een verrekijker of telescoop kun je beter wachten tot het eerste kwartier.  De zon verlicht dan een klein stukje van de maan en met name aan de rand van de maan is door het schuin invallende licht een mooi relief te zien in de kraters van de maan. Zondag 17 januari is het weer zover, dan staat de maan in het eerste kwartier. Als het weer het toelaat, kijkt u dan even naar de maan.

Voor maanstanden zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Maan#/media/File:Lunar_libration_with_phase2.gif

Gebruikte afbeelding van maanstanden: By Orion 8 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Reacties zijn gesloten.