De WLS gaat een Dobson bouwen

De WLS gaat een Dobson bouwen

IMG_0461

Op de afgelopen werkvergadering van 19 september is besloten dat de WLS een Dobsontelescoop gaat bouwen, en ondergetekende heeft aangeboden dit proces te trekken. De optiek van deze kijker is geschonken door de erven Zaat, zoals hier vermeld staat.

We denken dat deze optiek in een Dobsontelescoop prima tot z’n recht gaat komen. Dobsons zijn voor hun grootte erg compacte kijkers, je kan ze vrij makkelijk in de auto meenemen naar een donkere plek, en ze zijn zelfs door mensen met twee linkerhanden  (zoals ondergetekende) zelf te bouwen. Omdat het zo’n populaire zelfbouwkijker is zijn er op het Internet ook heel veel voorbeelden te vinden, en wordt de bouw ervan en de voortgang op diverse amateur fora uitgebreid behandeld. Voor het Nederlandse taalgebied is dat op het ATM subforum van Astroforum.

Dobson hebben ook wat nadelen, het is vrij lastig er allerlei randapparatuur aan te hangen, automatisch volgen kan maar is ook lastig te verwezenlijken als het nauwkeurig (voor astrofotografie) moet, en de kijker ziet er wel heel erg niet-traditioneel uit.

De kijker zal worden ingezet bij publieksactiviteiten, zoals we nu ook al doen met de kijkers van leden. Verder zou de kijker mee kunnen op expedities naar donkere plekken, en is het ook een mooi instrument om de werking van een Newtonkijker uit te leggen.

Het doel van dit artikel is om mensen te vinden die mee willen helpen deze kijker te ontwerpen en te bouwen. Je hoeft geen techneut te zijn, interesse in zelfbouw van telescopen, in het willen weten hoe ze precies werken, is veel belangrijker.

Zin om mee te doen? In het forumgedeelte heb ik een subforum Dobsontelescoop aangemaakt. Daarin kan je aangeven dat je mee wilt doen, en welke dagen/avonden het je het beste uitkomt. We prikken dan een datum voor de aftrap-bijeenkomst, ergens in de loop van oktober. Voor de mensen die nog nooit een Dob van dichtbij hebben gezien ga ik mijn zelfbouwdob meenemen, zodat iedereen goed kan zien hoe een en ander werkt. We gaan dit forum ook gebruiken om de voortgang van het project te documenteren, waarbij de hele vereniging mee kan kijken en genieten.

 

Edit: het subforum was eerst niet bereikbaar, nu wel.

Reacties zijn gesloten.