De nieuwe Heliostaat in gebruik genomen.

De nieuwe Heliostaat in gebruik genomen.

Op zaterdagochtend vroeg, op 19 september 2015, was het zover.

image
De nieuwe Heliostaat werd officieel in gebruik genomen, onder het toeziend oog van de grote sponsoren, de Rector Magnificus Carl Stolker die het lint doorknipte, medewerkers van de Sterrewacht, studenten van het dispuut Kaiser en andere genodigden. Natuurlijk waren ook enkele leden van de WLS uitgenodigd, die op de een of andere manier hadden bijgedragen aan de realisatie van deze nieuwe telescoop.
De opening werd vooraf gegaan door enkele korte presentaties, van de Rector Magnificus, de astronoom Frans Snik en professor Ewine van Dishoeck van de Sterrewacht. Astronoom Yvo Labbé praatte als projectleider het geheel aan elkaar.

imageimage
De aanwezigen genoten van een ontbijtbuffet en kregen ondertussen te horen dat er ook een expositie was in het Bezoekerscentrum met het onderwerp Kunst en Astronomie.
De werken van de deelnemende kunstenaars aan de jaarlijks wedstrijd van de KNAW, waren hier te bewonderen en waren absoluut de moeite waard om te bekijken.

image

Daarnaast ging het natuurlijk om het bezichtigen van de nieuwe zonnetelescoop, maar pas tegen tien uur, toch nog eerder dan voorspeld, was de zon met zonnevlekken alsnog te zien en iedereen was blij dat het resultaat er nu eindelijk was.

imageimage
De WLS werd genoemd als initiatiefnemer (Bij mijn weten waren dat Arjan en Johan). In eerste instantie, zorgden zij dat de schacht tijdens de laatste restauratie van 2011 werd aangebracht/ aangepast, zodat daar op een later moment een heliostaat kon worden aangebracht.

Voor mekaar! Johan van Kuilenburg en Kees Moddemeijer hebben het toch voor elkaar gekregen met hulp van het LIS en het dispuut Kaiser
Voor mekaar! Johan van Kuilenburg en Kees Moddemeijer hebben het toch voor elkaar gekregen met hulp van het LIS en het dispuut Kaiser.

Ook Kees Moddermeijer en Johan van Kuijlenburg hadden een belangrijk bijdrage bij het ontwerpen en realiseren van de zonnetelescoop. Bij het LIS werd de telecoop gebouwd.

 

Er is een koperen plaat bij de heliostaat aangebracht met de namen van diverse mensen die aan de Heliostaat actief hebben bijgedragen. De WLS wordt daar ook genoemd.
Wij zijn heel blij dat de WLS een mooie bijdrage aan de Heliostaat heeft kunnen leveren.

Reacties zijn gesloten.