Kort overzicht
Kort Overzicht
De eerste sterrenwacht van Leiden stond vanaf 1633 als een opbouwplatform op het dak van het academiegebouw aan het Rapenburg.
Gedurende twee eeuwen nadien volgden wel diverse aanpassingen, doch het instrumentarium voor waarnemingen stelde nog steeds weinig voor, totdat Frederik Kaiser in 1837 tot directeur van de Sterrewacht werd benoemd. Het jaar daarop al werd de 6-duims Merz telescoop geïnstalleerd en ook het bouwsel werd weer enkele keren aangepast.
Daarna rustte Kaiser niet voor het hem uiteindelijk lukte om een nieuw observatorium te kunnen bouwen. Dat werd in 1861 in gebruik genomen, waarmee de faam van de Leidse sterrenkunde zich verder kon ontwikkelen.
Binnen een eeuw echter noopten lichtvervuiling en vooral nieuwe onderzoeksmethoden de Leidse sterrenkundigen hun werkterrein voor een deel naar elders te verleggen en uiteindelijk in 1974 te verhuizen naar een plek met eigentijdse mogelijkheden, het Huygens Laboratorium.
Wat eens het nieuwe observatorium was, rest ons nu als monument: De Oude Sterrewacht.
Hier werden door gedreven astronomen historische ontdekkingen gedaan en waren grote wetenschappers van elders kind aan huis.
Het was het zeker waard om zo grondig te worden gerestaureerd, waarna het nu weer in volle glorie, vertrouwd langs de Witte Singel staat te schitteren met functionerende telescopen!
Ziedaar, het oudste nog bestaande universitaire observatorium.
Voor een goed overzicht van de geschiedenis van de Leidse Sterrewacht, verwijzen wij graag naar deel 1: Bouw, geschiedenis en gebruik van de Leidse Sterrewacht (pdf), door prof. dr. Frank Israel, van de uitgave “De Leidse Sterrewacht – glorieus als vanouds”, Leiden 2011.