16 mei 2024 Avondje Sterrewacht – Exo-planeten

16 mei 2024 Avondje Sterrewacht – Exo-planeten

INSCHRIJVING GESLOTEN – MAXIMUM AANTAL BEZOEKERS BEREIKT

In het uitgestrekte universum bevinden zich exoplaneten, werelden die rond andere sterren dan de onze draaien. Deze lezing belicht niet alleen de ontdekking en studie van deze planeten, waarvan er meer dan 4.000 zijn geïdentificeerd, maar begint ook met een verkenning van het ontstaan van planeten binnen ons eigen zonnestelsel. Deze context is essentieel voor het begrijpen van de processen die tot de vorming van planeten leiden, zowel dicht bij huis als in de verre hoeken van het heelal.

Door onderzoek naar exoplaneten en hun vergelijking met de planeten van ons zonnestelsel krijgen we inzicht in de diversiteit van planetenstelsels en de mogelijkheid van leven buiten de aarde. Geavanceerde telescopen, waaronder de James Webb Space Telescope, spelen een cruciale rol in het observeren van deze verre werelden. Ze stellen ons in staat details van hun atmosferen en samenstelling te onderzoeken, evenals de potentiële aanwezigheid van leefbare omstandigheden. De leefbare zone is een gebied waarin vloeibaar water kan bestaan, essentieel voor leven zoals wij dat kennen.

Exoplaneten variëren in grootte en samenstelling, met sommige die veel groter zijn dan Jupiter en andere die meer lijken op de aarde. Deze variatie breidt ons begrip van planetenstelsels uit en stimuleert de overweging van verschillende scenario’s in het universum.

Hoewel een direct bezoek aan deze planeten momenteel onmogelijk is, leidt elke ontdekking ons dichter bij het beantwoorden van vragen over onze plaats in het universum. De lezing biedt een overzicht van de huidige kennis over exoplaneten, inclusief de methoden die worden gebruikt om ze te vinden, en bespreekt wat deze bevindingen betekenen voor de wetenschap en ons begrip van het potentieel voor leven elders.

Kosten zijn €5 per persoon en kunnen op de avond zelf gepind worden

Reacties zijn gesloten.