Avondje Sterrewacht: Geschiedenis van de sterrenkunde en de positie van Leiden daarin

Avondje Sterrewacht: Geschiedenis van de sterrenkunde en de positie van Leiden daarin

MAXIMUM AANTAL BEZOEKERS BEREIKT, INSCHRIJVING GESLOTEN

Sterrenkunde is vermoedelijk een van de oudste wetenschappen die door de mensheid werd beoefend. Oude culturen hadden al kennis van de bewegingen van zon, maan, planeten en sterren en die kennis werd gebruikt voor tijdsbepaling, kalenders, astrologie en navigatie. Lex Scheers neemt U mee in de ontwikkelingen van de sterrenkunde, van de Griekse tijd, via de middeleeuwen, naar de bloeitijd van de Leidse Sterrewacht. De oprichting van de Leidse Universiteit (1575) en de oprichting van de eerste Leidse Sterrewacht (1633) op het academiegebouw komen aan de orde. De ontwikkelingen rond de oprichting en de bouw van een nieuwe Sterrewacht (1861) aan de Witte Singel worden besproken. Vervolgens passeren bekende Leidse sterrenkundigen, velen met wereldfaam, en hun baanbrekende wetenschappelijke activiteiten de revue.

Spreker: Ir. Lex Scheers
Lex Scheers is vanaf zijn natuurkunde studie al geïnteresseerd in astronomie. In de werkzame periode van zijn leven, bij een multinational met een schelp, werd dat wat naar de achtergrond verdrongen maar sinds zijn pensionering is er weer voldoende tijd voor verdere verdieping. Hij is sinds 2016 lid van de WLS en actief op het gebied van publieksactiviteiten en waarnemen, dat laatste vaak gecombineerd met een andere passie; de fotografie.

Let op: de prijs van de Avondjes Sterrewacht gaan vanaf deze avond naar €5 per persoon.

Reacties zijn gesloten.