Avondje digitaal: geschiedenis van de Oude Sterrewacht

Avondje digitaal: geschiedenis van de Oude Sterrewacht

Donderdag 20 mei leren we meer over de geschiedenis van de Oude Sterrewacht. Het huidige gebouw is al meer dan 150 jaar oud en heeft een boel bekende astronomen aan het werk gezien, maar de geschiedenis van de Leidse sterrewacht gaat nog verder terug.

Geschiedenis van de Leidse Sterrenwacht

De Leidse Sterrenwacht is de oudste nog in gebruik zijnde universitaire sterrenwacht ter wereld. Niet vreemd dat er veel sterrenkundige geschiedenis is gemaakt in Leiden.

In de bijdrage van Martien Jacobs worden de historische instrumenten voorgesteld en worden enkele beroemde sterrenkundigen, die als directeur van de sterrenwacht Leiden groot hebben gemaakt, voor het voetlicht gebracht.

Jonathan Pilgram gaat in op de toekomst van de sterrenkunde en de plaats van Nederland en Leiden hierin.

Willem Jan Treissenaar gaat in meer detail in op één van de historische kijkers: de fotografische dubbelrefractor, of wel fotograaf. Hij vertelt waarom de kijker er is en wat er mee gedaan is. Ook zal hij uitleggen hoe die aangepast is aan het huidige gebruik.

Zoals voorheen zal Sanne van Gammeren de sprekers inleiden en de vragen uit het publiek aan de sprekers doorgeven.

De livestream begint om 21 uur kan worden gevolgd via Youtube

Reacties zijn gesloten.