Schone lens voor de fotograaf

Schone lens voor de fotograaf

De lens van de Fotografische Dubbelrefractor was dusdanig vervuild dat
een schoonmaakbeurt noodzakelijk was. Daarom werden op 16 augustus 2017 de lenzen van de hoofdkijker en de volgkijker uit de telescoop verwijderd om naar de Marine in Den Helder te worden vervoerd, waar deze schoonmaakbeurt zou plaats vinden. Precies een half jaar later, op 16 februari jl, werden de lenzen terug geplaatst door een expert uit Den Helder en twee experts uit Groningen en een aantal WLSers. Dat was een secuur werkje, zeker als men weet dat de hoofdlens meer dan 20 kilo weegt. De kijker was precies op tijd klaar om tijdens de nationale sterrenkijkdagen weer voor het publiek beschikbaar te zijn.

Een video over de werkzaamheden vindt u hieronder:


Monteren lens fotograaf

Een eerste foto met de fotograaf leverde meteen al een prachtig beeld op van M42:

Foto: M42 gemaakt met fotograaf kijker op 19 febr. 2018

door Kees Moddemijer enWillemJan Trijssenaar

Reacties zijn gesloten.