Kijk een satelliet!

Kijk een satelliet!

Rond de aarde vliegen zo’n 5000  kunstmanen (ook wel satellieten genoemd), elk met een eigen functie. Op de Sterrewacht werd een van deze kunstmanen op de foto gezet.

Op de opname staan sterren als streepjes, en een kunstmaan als één stipje. Dat stipje is een Meteosat weersatelliet die draait precies in één dag rond de aarde, en staat dus steeds boven één punt op de grond. Andere satellieten (op  35.000 kilometer afstand) zijn b.v. voor TV en telefoon. De bekende TV-schotels op huizen staan op zo’n satelliet gericht. Dat zijn vreemde dingen voor sterrenkundigen. Sterren, zon, en maan, gaan op- en onder. Als je, zoals hier, 15 seconden belicht, met een stilstaande camera, dan trekken de sterren strepen. Normaal gesproken volgen sterrenkundigen dus hun object met een camera die met het beeld meedraait. Maar de satelliet staat de hele nacht, en het hele jaar, op dezelfde plaats aan de hemel. Die kun je dus met een stilstaande camera fotograferen.

 

Reacties zijn gesloten.