Op zoek naar M38

Op zoek naar M38

M38 is een open sterrenhoop van 220 miljoen jaar oud met veel blauwe “jonge” sterren. Een stelsel dat weliswaar 4200 lichtjaar bij ons vandaan staat, maar dat toch op een heldere nacht te zien moet zijn met de 6 duims telescoop van de Leidse Sterrewacht.

De waarneemgroep van de WLS ging er afgelopen vrijdag naar op zoek. Coördinaten werden ingesteld en de kijker gericht. Niets te zien. Opnieuw werden de coördinaten op de kijker bestudeerd. Omdat er een kleine afwijking in zit, moet je drie graden optellen of aftrekken. Hadden we dat goed gedaan? Ja, alles klopte. Voor de zekerheid opnieuw alles ingesteld. Toen dit niet bleek te helpen, gingen we over tot het zogenaamde” star hoppen”. Met een sterrengids ( een atlas van de sterrenhemel) in de hand, van ster naar ster bewegen om zo de plek te vinden waar je wilt zijn. Weer niets te zien. De kijker was goed gericht, de hemel was helder en van M38 was niets te zien. We stonden voor een raadsel. Was M38 verdwenen in een zwart gat? En waren wij de eersten om dat te ontdekken? Het leek niet erg waarschijnlijk. Om een lang verhaal kort te maken: slappelingen zoals ikzelf haakten na een uur al af, de fanatieke leden gingen nog zo’n twee uur door zonder resultaat.

Het ziet ernaar uit dat de zoektocht naar M 38 nog even gaat duren, maar we geven niet op……

Meer informatie over M38:http://www.astroblogs.nl/2013/05/20/messier-maandag-m38-de-kosmische-pi-cluster/

FOTO M38 credit&copyright:NOAO/AURA/NSF http://www.noao.edu/image_gallery/copyright.html

Reacties zijn gesloten.