Waarom staat de baan van de maan schuin ?

Waarom staat de baan van de maan schuin ?

Earth-Moon

De aarde draait om de zon en de maan draait op haar beurt weer om de aarde. Dat weten de meeste mensen wel. Wat veel mensen niet weten is dat de baan van de maan een beetje schuin loopt.
Onlangs hebben Franse onderzoekers hierover een artikel geschreven in het tijdschrift “Nature”. Vlak na het ontstaan van de aarde en de maan, vlogen er nog veel brokstukken en zogenaamde mini planeten rond in ons zonnestelsel. Deze mini planeten veroorzaakten een bombardement aan inslagen, waarvan de Franse wetenschappers een computersimulatie hebben gemaakt. Uit deze simulatie blijkt dat de baan van de maan schuin kwam te staan onder invloed van deze mini planeten. Na verloop van tijd is de afwijking van de baan van de maan minder groot geworden door de aantrekkingskracht van de aarde. Vandaag de dag bedraagt de afwijking ongeveer 5 graden.

voor meer informatie zie:

http://www.nu.nl/wetenschap/4172289/maan-kwam-schuin-staan-invloed-van-mini-planeten—.html

http://www.nature.com/nature/journal/v527/n7579/full/nature16137.html

 

Reacties zijn gesloten.