Eerste serie “Avondje Astrofotografie voor Fotoclubs” succesvol afgerond

Eerste serie “Avondje Astrofotografie voor Fotoclubs” succesvol afgerond

Afgelopen jaar is de WLS, op de historische Oude Leidse Sterrewacht aan de Witte Singel in Leiden, gestart met een serie avonden waar fotoclubs een kennismaking met de astrofotografie konden krijgen. De avonden, met een fotoclub per avond, werden door de fotoclubs gezien als een leuke, leerzame en inspirerende extra clubavond. In het totaal werden er 7 fotoclubs ontvangen met een gemiddeld aantal van ongeveer 20 bezoekers per avond.

De bezoekers, amateurs met een passie voor fotografie en waarvan de meesten al wel de basis kennis van fotografie bezaten, werden op deze avond geïntroduceerd in de specifieke astrofotografie toepassingen. Het is een misvatting dat er voor een start in de astrofotografie ingewikkelde en dure apparatuur nodig is. Met een standaard DSLR en groothoek- of telelens (bv 300 of 400 mm) zijn al hele interessante foto’s te maken.

Het eerste deel van de avond bestond uit een lezing van ongeveer 90 minuten die verzorgd werd door de WLS leden Lex Scheers en Johan van Kuilenburg. Na een korte introductie in de astronomie en verschillende aspecten van de hemel mechanica (van belang voor de vaak noodzakelijke lange belichtingstijden), lag de nadruk vervolgens op het gebruik van voor de amateur toegankelijke standaard fotoapparatuur. Daarna werd dit verder uitgebreid met simpele hulpmiddelen zoals een kleine telescoop of een volgsysteem voor de camera. Ook werd de “post-processing” met de diverse software tools, meestal freeware, uitgebreid besproken (zie ook de flyer die elders op deze website gedownload kan worden). De huidige digitale fotoapparatuur en de beschikbare software hebben de astrofotografie toegankelijker dan ooit hebben gemaakt voor de amateurfotograaf.

Het tweede deel van de avonden was gereserveerd voor een rondleiding langs de historische telescopen van de monumentale Sterrewacht. Op een aantal avonden konden, vanwege het heldere weer, de bezoekers ook door de telescopen kijken.

Mede door de vele positieve reacties gaat de WLS later dit jaar een nieuwe serie starten. Voor verdere vragen, inlichtingen of aanmelding, vul onderstaand contactformulier in of stuur een e-mail naar astrofotografie@werkgroepleidsesterrewacht.nl.

Reacties zijn gesloten.